architecture - engineering - construction
AECinfo.com
Printable version Bookmark this page Notify a colleague or friend about this page Bookmark and Share

Case Study: Fort Vancouver Community Library

 

Currently housed in a dated building at a site cut-off from the city by the freeway, the new Central Branch for the Fort Vancouver Community Library will significantly increase services and play a more central role in the community by more than tripling the current space (to 80,000 square feet), and providing indoor and outdoor meeting and presentation space for civic events. By relocating to the urban core as part of a four-block 600,000-square foot mixed-use development, the library will enjoy a well-deserved prominence in a highly accessible new location.

Case Study: Fort Vancouver Community Library

Five stories of program radiate around an active and organizing atrium space, encouraging patrons to travel through the various collections, browse the collection and technology and to participate in the various programs and events in the library. Places designed for lingering will encourage more casual, comfortable use of the building by the community, and culminate in a roof-top reading room and terrace with views of the adjacent public plaza, the city, the Columbia River, and Mount Hood.

Telling Architectural, the North American distributor for the Argeton terracotta rainscreen system installed on the project, worked closely with Miller Hull in the design of the system. Once the tile dimensions had been determined, color became the front and center design issue. One option was to work with the flashed color process from Argeton. This is a custom process where the base color is morphed in the firing process to produce shading within each tile. The second option was to use Argeton’s unique Engobe process to create shades of color from the base which are companion to the base color.

Custom Colored Rainscreen Panels

In the end the Engobe process was utilized to create two contrasting earth tones custom matched to Miller Hull’s specifications. The subtle mottling, created by installing the colors randomly in a 60/40 blend, lends sense of timelessness to the civic structure surrounded by historic brick structures. The unique process exhibited on the Vancouver Community Library adds a distinctive dimension to the color arrays available, and provides almost unlimited flexibility for designers.

Installation Phase

After documents were issued and during the bid stage, Telling Architectural collaborated with Streimer Sheet Metal, the installer on the project. Telling made extended efforts to meet with technical personnel from Streimer throughout the phases aiding in the successful installation and realization of the project. Telling provided assistance with pricing as well as discussion and review of installation details and process.

#TellingArchitectural #rainscreen #facades #cladding

For other relevant searches, you might want to try:

(07725) Roofing Fasteners
(04 20 00) Unit Masonry
(04 21 00) Clay Unit Masonry
(04 22 00) Concrete Unit Masonry
(04 23 00) Glass Unit Masonry
(04 25 00) Unit Masonry Panels
(04 27 23) Cavity Wall Unit Masonry
(04 29 00) Engineered Unit Masonry
(04 42 43) Stone Panels for Curtain Walls
  (04 43 00) Stone Masonry
(06 12 00) Structural Panels
(07 40 00) Roofing and Siding Panels
(07 42 00) Wall Panels
(07 42 13) Metal Wall Panels
(07 77 00) Wall Specialties
(09 70 00) Wall Finishes
(09 72 00) Wall Coverings
(09 77 00) Special Wall Surfacing